MUDHA angrepet av dominikanske myndigheter

MUDHA har anmeldt en ulovlig ransaking. Væpnede representanter for myndighetene brøt seg inn på MUDHAS eiendom, kuttet strømmen og tok seg inn i kontorene. De viste ingen tillatelse eller noen form for identifikasjon. Agentene filmet, tok bilder av en rekke dokumenter, før de forsvant. 

Vi i Palmarejo-prosjektet leser situasjonen på samme måte som de seksten dominikanske organisasjonene som nå samlet har gått ut for å støtte MUDHA: vi fordømmer angrepet, og vi stiller oss 100 % bak våre venner og kolleger i MUDHA. Dette er ikke et tilfeldig angrep. Vi leser det som en fortsettelse av kampen mot både haitiere og dominikanere av haitisk opprinnelse.

Dette skjer i en tid der USA advarer mørkhudede borgere om å være ekstra påpasselige dersom de reiser til Den dominikanske republikk nå, på grunn av DRs ekstremt aggressive pågående deportasjons-strategi. 

Det skjer i en tid der cirka 15000 mennesker ble arrestert av dominikanske migrasjonsmyndigheter i oktober alene. Felles for dem alle er at de er afro-karibiere, som gjør at de antas å være haitiere, noe mange av dem er, men ikke alle. Vi vil i tiden som kommer på nytt få historier om dominikanske statsborgere som blir fraktet over grensa inn i Haiti. Uten å snakke språket. Uten å ha noen som tar imot dem eller som kan hjelpe dem hjem igjen. Haitis nåværende situasjon er godt kjent, og det er ikke et land som er i stand til å ta vare på dem som allerede er bosatt der og langt mindre er de i stand til å ta hånd om flere titusener ekstra. 

Angrepet mot MUDHA er derfor ikke unikt. Dominikanske menneskerettighetsorganisasjoner tar kraftig avstand fra deportasjonene og fra måten de gjennomføres på. Reconoci.do og den kjente aktivisten Ana Belique er noen av dem som nå har hendene fulle med å dokumentere og offentliggjøre bilder, videoer og vitnesbyrd. Mennesker kastes bakbundet inn i lastebiler, de rives ut av sine hjem, fra arbeidsplassene, de forfølges av «la migra» på motorsykkel, bulldosere raserer husene de bor i, mennesker har blitt bakbundet og lagt på fortauet for å ydmykes offentlig med machete av statens tjenere. Mennesker med lovlig opphold, men utgått identitetskort, kastes ut av landet. Masseutvisningene inkluderer vilkårlig internering av gravide kvinner og spedbarn uten deres foreldre eller verger. Migrasjonsagentene fratar folk dokumentasjonen og kaster dem deretter ut. De deporterte får ikke varslet sine barn, sine foreldre eller sine arbeidsgivere. De bare forsvinner.  

Dominikanske myndigheter avviser kritikken på det sterkeste. De viser til helt reelle utfordringer både langs grensa, ved sykehusene og andre steder som følge av det høye antallet haitiere i Den dominikanske republikk, og at den bistanden som haitiere kan motta i DR er noe som foregår på dominikanernes regning. Dominikanske myndigheter viser også til Biden-administrasjonens deportasjoner av titusenvis av haitiere. Beskyldningene om overgrep avvfeies. Myndighetene forklarer at den dominikanske befolkningen viser i alle sine hudfarger at de er en alliert, i et land der alle besøkende møtes med åpne armer, uavhengig av rase, hudfarge, kjønn, språk, (++), i følge dominikansk UDs reaksjon på USAs uttalelser: 


Den muntre dominikanske ånden og den gjestmilde varmen, vil aldri endres. 

Det vil i tiden som kommer på nytt bli hevdet at Den dominikanske republikk må få lov til å passe på grensene sine og at det internasjonale samfunnet forsøker å ødelegge den dominikanske nasjonen, når man påpeker den brutale undertrykkingen av både migranter og dominikanere av afro-karibisk opphav. Det vil bli hevdet at NGOer, akademikere, journalister og aktivister er kjøpt og betalt av utenlandske krefter. Det vil bli lagt fram nye påstander om landsforræderi, om svik og manglende partriotisk sinnelag hos dem som ikke godtar president Abinaders framferd. Og det vil på nytt bli sendt tusenvis av mennesker ut av landet sitt, uten lov og dom, uten rettigheter og uten at noen ser det. 

MUDHA trenger vår støtte. I dag, i morgen og i lang tid framover. 

Legg igjen en kommentar

Filed under Nyheter

Legg igjen en kommentar