En chat om orkanen Franklin

Orkanen Franklin dundrer gjennom Karibia i disse dager. Hvordan slår det ut hos våre elever? Vi meldte litt med Juliana Mejía, lærer og koordinator for MUDHA i Palmarejo, og oppdaget at orkanen faktisk ikke var det største problemet de hadde akkurat nå.

Hei Juliana, åssen går det med dere? Jeg håper ikke at Franklin har kødda det til altfor mye for dere, eller? Vi krysser fingra for at dere har klart dere.

– Hei Jørgen! Det går greit, takk Gud, men det har vært veldig mye oversvømmelse. Alle her er egentlig ganske mye mer stressa for det der med deportasjoner og alt det der, som foregår nå…

Juliana sender over noen bilder og videoer av oversvømmelser, av gater som har blitt til elvestryk, folk som redder ut det de kan fra husene. På mange vis ikke så ulikt bildene her hjemme fra Nesbyen i Hallingdal, eller Ålen, eller for den saks skyld fra Oslo. Men deportasjonstruslene gjelder heldigvis ikke for flomofrene i Norge.

I Palmarejo og i resten av Den dominikanske republikk har myndighetene i lengre tid hatt en kampanje der de forfølger og kaster ut av landet haitiere, etterkommere av haitiere og dominikanere som ser ut som haitiere, altså at de er afro-karibiere. Dette påvirker livet i Palmarejo i veldig stor grad, og enda mer, faktisk, enn en tropisk storm.

– Åh, shit. betyr det at de henter ut folk fra Palmarejo også nå?

– Ja. Folk kan ikke egentlig dra ut og tjene penger, og myndighetene kommer rett inn her vi bor, banker på og går rett inn, de bryr seg ikke om verken privatlivets fred eller om folk dusjer eller hva det måtte være. Selgerne som jobber her, de tør ikke forlate hjemmene sine lenger, og det samme gjelder for dagarbeiderne.

– Hvor tar de dem med, da?

Noen av dem tar de med til et mottak de har i Haina, og der krever de rundt 13000 – 15000 pesos fra hver før de frakter dem videre til oppe ved grensa et sted og dumper dem der.

– For noen bikkjer…

– Jepp, sånn er det. (..) nå er det en ganske forferdelig sult her i Palmarejo. …ikke egentlig bare i Palmarejo, men i alle samfunn som Palmarejo.

– Steike. Er det på grunn av deportasjonene at folk ikke tør å gå ut og at det er sult, eller er det andre grunner?

– Det er både på grunn av en nådeløs migrasjonspolitikk og det at det ikke er noe arbeid rundt i bateyene.

Palmarejo trenger fortsatt støtte, med andre ord. Dem som ikke kommer seg ut døra av frykt for å bli deportert, får heller ikke arbeidet, og uten arbeid, ingen lønn. Er det ikke Franklin, så er det migrasjonsmyndighetene. Våre venner i Palmarejo manøvrerer mange slags turbulente farvann. Franklin dundrer videre, mens «la migra», den går ingen vei med det første.

vipps-logo-2017

 Du kan selvsagt bidra via Vipps, til Palmarejo-prosjektets eget nummer: 126778, dersom du ønsker det. Alle innsamlede midler går uavkortet til Palmarejo.

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar