Irma, orkaner & MUDHAs mange plikter

De første rapportene tyder heldigvis på at Den dominikanske republikk og Haiti har sluppet relativt greit unna Irmas herjinger gjennom Karibia. Tiden vil vise hva slags effekter ødeleggelsene vil ha på lengre sikt. Jeg tar også et forbehold om nyheter som enda ikke har kommet fram. Vi har mottatt en mail fra MUDHA der de forklarer situasjonen, og vi gjengir statusrapporten deres her, i tillegg til at vi benytter anledningen til å tipse om en veldig god blogg for dem med interesse for klimaspørsmål.

Poenget er å vise litt av MUDHAs mangfoldige arbeidsfelt, som strekker seg langt forbi «bare» skoledrift i Anaisa, Palmarejo.

36896942692_0faae8ae99_z

Øya var i alarmberedskap. Bildet er fra dominikanske myndigheter og viser forberedelser av utkjøring av mat og medisiner til spesielt sårbare lokalsamfunn. Dette inkluderer ikke alle, og heller ikke MUDHAs steder, derfor er MUDHAs innsats ekstra viktig.

MUDHA har i likhet med alle andre karibiske organisasjoner opparbeidet seg rutiner for orkansesongen. Selv om Irma var eksepsjonell, den kraftigste orkanen noensinne målt over Atlanteren, så er beredskapen før voldsomme uvær ingenting nytt.

MUDHA fulgte myndighetenes anvisninger (alle kystprovinsene var i «rød alarm», høyeste beredskap) for å sørge for at de 20 lokalsamfunnene rundt om i Den dominikanske republikk og Haiti der MUDHA opererer var så godt forberedt som mulig.

NASAs animasjon av orkanene Katie, Irma og José: 

Hva gjorde MUDHA før orkanen? Først avholdt man møter og opprettholdt kontakt med alle frivillige og ansatte slik at alle var godt kjent med Irmas retning, styrke og forventede tidspunkt for ankomst til øya. Man satte i verk krise-komiteene som MUDHA selv har opprettet, og passet på at alle var oppdatert med Whatsapp, SMS-tjenester og telefoner. I lokalsamfunnene satte MUDHA i verk tiltak som å rense gatene for søppel, trimming av trær, gå over dreneringer, innkjøp av alt nødvendig utstyr og opprettelse av tilfluktssteder.  I tillegg forsøkte MUDHA å informere dominikanske myndigheter om tilstanden og behovene i de ulike lokalsamfunnene.

Mens Irma herjet opprettholdt MUDHA kontakten med de frivillige rundt omkring på øya, med unntak for de to prosjektene i Haiti som var utenfor rekkevidde. I sju av MUDHAs prosjekter var det meldt om oversvømmelser, i tillegg til ødelagte hus og rundt 200 mennesker som hadde søkt tilflukt hos naboer og venner i lokalsamfunnene der de bor.

I lys av hva vi har sett fra andre øyer i regionene har det med andre ord gått bra så langt, og det er veldig gledelig.

Etter Irma er det opprydding av lokalsamfunnene, gjenoppbygging av ødelagte hjem og andre bygninger, bistand til de hardest rammede familiene samt at MUDHA skal reise rundt i prosjektene for å informere om hvordan man skal ta vare på både miljøet og helsa i situasjonen de nå er oppe i. Det siste handler  først og fremst om å hindre spredning av smittsomme sykdommer, når sanitær-systemene er under press.    

MUDHAs arbeid har mange fasetter, og vi er  – som alltid – glade og stolte over å arbeide med dem.

PS! Hvis du lurer på hva en orkan egentlig er, så kan du for øvrig lese klimaforsker ved Bjerknessenteret Erik W. Kolstads kjekke gjennomgang her.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Nyheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s